Farsz do pierogów z soczewicą

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 10 min
Czas na High: 2,5 h
Czas na Low: -
Data dodania: 2018-12-18
Farsz do pierogów z soczewicą

SKŁADNIKI

2 szklanki zielonej soczewicy - 400 g
duża cebula - 250 g
8 łyżek oleju
1 szklanka wody
łyżeczka soli i pół łyżeczki pieprzu

WYKONANIE

Wlej połowę oleju, czyli cztery łyżki. Dużą cebulę obierz i drobno poszatkuj. Umieść ją w nagrzanym naczyniu i podsmażaj przez 10 minut na średniej mocy palnika.
Możesz również zrezygnować z wstępnego zeszklenia cebuli i dodać ją do wolnowaru razem z soczewicą. Wówczas całe osiem łyżek oleju dodajesz dopiero do ugotowanej już soczewicy.
Odmierz dwie szklanki suchej soczewicy zielonej. Będzie to około 400 gramów soczewicy. Soczewicę umieść w misce i zalej wodą. Całość zamieszaj. Odlej mętną wodę do zlewu. Czynność powtarzaj do momentu, w którym woda będzie przezroczysta. Przepłukaną soczewicę umieść w naczyniu razem z podsmażoną cebulką. Dodaj pół łyżeczki pieprzu oraz łyżeczkę soli. Wlej jeszcze szklankę wody. Całość zamieszaj i ustaw na poziom high na dwie i pół godziny. Ponieważ farsz do pierogów tradycyjnie powinien być zwarty jak farsz do pierogów ruskich, po ugotowaniu soczewicę należy zmielić w maszynce. Do masy po zmieleniu dodaj pozostałe cztery łyżki oleju. Farsz z soczewicy zamieszaj i sprawdź, czy jest wystarczająco wilgotny, by formować z niego kulki do nadziewania pierogów. W razie potrzeby wlej do farszu trochę wody.

Przepis autorstwa aniagotuje.pl
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.