Gulasz wołowy

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 20 min
Czas na High: 4 H
Czas na Low: 8H
Data dodania: 2024-10-09
Gulasz wołowy

SKŁADNIKI

1 cebula, drobno posiekana
2 łodygi selera, drobno posiekane
2 łyżki oleju rzepakowego
3 marchewki, przepołowione i pokrojone na kawałki
2 liście laurowe
½ opakowania tymianku
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki sosu Worcestershire
2 kostki bulionu wołowego
900 g wołowiny
2 łyżeczki mąki kukurydzianej opcjonalnie
½ małego pęczka natki pietruszki, posiekana
maślane puree do podania opcjonalnie

WYKONANIE

Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju rzepakowego. Dodaj posiekaną cebulę i seler, a następnie smaż na małym ogniu przez około 5 minut, aż warzywa zaczną mięknąć.
Dołóż pokrojoną marchewkę, liście laurowe i tymianek. Smaż całość przez kolejne 2 minuty.
Wmieszaj przecier pomidorowy oraz sos Worcestershire. Dodaj 600 ml wrzącej wody, wymieszaj dokładnie i przelej wszystko do wolnowaru.
Pokrusz kostki bulionowe, dodaj je do wolnowaru i dopraw pieprzem. Uważaj z dodawaniem soli, ponieważ bulion może być już wystarczająco słony.
W międzyczasie oczyść patelnię i rozgrzej pozostałą łyżkę oleju. Wołowinę pokrój na kawałki i smaż partiami, aż mięso będzie dobrze zrumienione. Przekładaj każdą partię do wolnowaru.
Ustaw wolnowar na mały ogień i gotuj przez 8-10 godzin lub na duży ogień na 4 godziny, aż mięso będzie miękkie i delikatne.
Jeśli chcesz zagęścić sos wymieszaj mąkę kukurydzianą z niewielką ilością zimnej wody, tworząc pastę. Dodaj 2 łyżki płynu z wolnowaru, wymieszaj i wlej z powrotem do garnka. Gotuj na wysokim ogniu przez kolejne 30 minut.
Przed podaniem dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku.
Podawaj z maślanym puree, jeśli masz ochotę. Danie doskonale nadaje się do zamrożenia — pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed włożeniem do zamrażarki.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.