Gulasz z dynią

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 20 min
Czas na High: 3-4H
Czas na Low: 6-8H
Data dodania: 2024-09-12
Gulasz z dynią

SKŁADNIKI

500 g mięsa wołowego np. karkówka, łopatka, pokrojonego w kostkę
400 g dyni np. hokkaido lub piżmowa, obranej i pokrojonej w kostkę
2 marchewki, pokrojone w plasterki
1 cebula, posiekana
3 ząbki czosnku, posiekane
2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
1 puszka krojonych pomidorów ok. 400 g
500 ml bulionu wołowego lub warzywnego
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego opcjonalnie
2 liście laurowe
Sól i pieprz do smaku
Świeża natka pietruszki do dekoracji

WYKONANIE

Podsmażanie mięsa Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojone w kostkę mięso i smaż je na złoty kolor z każdej strony. Następnie przełóż mięso do wolnowaru.

Warzywa Na tej samej patelni zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj pokrojoną marchew, ziemniaki i dynię. Podsmaż warzywa przez kilka minut, aby lekko zmiękły, a następnie przełóż je do wolnowaru.

Przyprawy i bulion Do wolnowaru dodaj pomidory z puszki, bulion, paprykę słodką i wędzoną, kmin rzymski, liście laurowe, sól i pieprz.

Gotowanie Ustaw wolnowar na tryb low niskie grzanie i gotuj gulasz przez 6-8 godzin, lub na tryb high wysokie grzanie i gotuj przez 3-4 godziny. Mięso powinno być miękkie, a warzywa dobrze ugotowane.

Finalizacja Po zakończeniu gotowania spróbuj gulasz i dopraw do smaku, jeśli potrzeba. Usuń liście laurowe.

Podanie Przed podaniem posyp świeżą natką pietruszki. Gulasz możesz serwować z chlebem, kaszą lub ryżem.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.