Harira

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 4
Czas na Low: 7-8
Data dodania: 2017-09-28
Harira

SKŁADNIKI

1,5 kg udek kurczaka, bez kości
1 duża cebula, drobno posiekana
4 ząbki czosnku, rozgniecione
1 łyżka mielonego imbiru
1 ½ łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka kminu
1 łyżeczka ostrego proszku chili
½ łyżeczka rozdrobnionego szafranu
1 pałeczka cynamonu lub ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
2 x 400 g puszki siekanych pomidorów
1 pęczek kolendry, łodygi posiekane pozostaw liście do podania
150 g zielonej soczewicy
150 g czerwonej soczewicy
1 x 400 g puszki ciecierzycy, odsączonej
1 kostka bulionowa
200 ml wody
100 g makaronu spaghetti, połamanego na kawałki

Do serwowania
2 cytryny, cięte na kliny
liście kolendry

WYKONANIE

Umieść wszystkie składniki, z wyjątkiem spaghetti w misie wolnowaru Crock-pot. Dopraw solą i dobrze wymieszaj.
Przykryj i gotuj na poziomie HIGH przez 4 godziny lub LOW od 7 do 8 godzin.
Dodaj pokruszone spaghetti, dobrze wymieszaj i gotuj na poziomie HIGH przez kolejne 20 minut.
Posyp pozostawionymi liśćmi kolendry i serwuj z klinami cytryny do wyciśnięcia i chlebkami pita.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.