Hiszpański ryż

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 15 min
Czas na High: 0
Czas na Low: 4-5 H
Data dodania: 2023-09-04
Hiszpański ryż

SKŁADNIKI

700 g mielonej wołowiny
2 średnie cebule, posiekane
1 średnia zielona papryka, posiekana
1 seler naciowy, posiekany
2 ząbki czosnku, rozdrobnione
1-1/2 szklanki niegotowanego ryżu
800 g krojonych pomidorów w puszce, odsączonych
170 g koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka chili w proszku
szczypta pieprzu
1-1/2 szklanki wody
70 g pokrojonych dojrzałych oliwek, odsączonych
1/2 szklanki rozdrobnionego sera cheddar

WYKONANIE

Na dużej patelni na średnim ogniu smażyć wołowinę, cebulę, paprykę i seler przez 7-8 minut lub do momentu, aż mięso przestanie być różowe. Dodać czosnek smażyć jeszcze 1 minutę. Odcedzić i przełożyć mięso do wolnowaru o pojemności 4 lub 5 litrów. Dodać kolejne 8 składników.
Gotować, pod przykryciem, na małym ogniu LOW, aż ryż i warzywa będą miękkie, 4-5 godzin, raz mieszając. Przed podaniem udekorować oliwkami i serem.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.