Jambalaya z kurczakiem i krewetkami

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 20 min
Czas na High: 3,5
Czas na Low: -
Data dodania: 2018-06-11
Jambalaya z kurczakiem i krewetkami

SKŁADNIKI

Pierś z kurczaka, 100 g
Krewetki tygrysie, 6 sztuk
Ryz krótkoziarnisty, 100 g
Cebula, 1 szt
Czosnek, 1 ząbek
Marchewka, 1 sztuka
Czerwona papryka, ½ strąka
Żółta papryka, ½ strąka
Pomidor malinowy, 1 sztuka
Chili w płatkach, do smaku
Curry, 1 łyżeczka
Sól, pieprz, do smaku
Oliwa, 2 łyżki
Bulion warzywny, 400 ml

WYKONANIE

Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę z czosnkiem. Do cebuli wrzuć ryż i smaż ok. 10 minut. Cebulę z ryżem przełóż do naczynia wolnowaru. Wolnowar Crock-Pot ustaw na funkcję high na 3 godziny. Do ryżu wlej 300 ml bulionu warzywnego oraz curry, przykryj przykrywką i gotuj przez półtorej godziny. Po godzinie dodaj pokrojonego w grubą kostkę kurczaka, posiekaną w plasterki marchewkę oraz pokrojoną w paski żółtą i czerwona paprykę. Całość wymieszaj i gotuj przez następną godzinę. Następnie dodaj umyte i obrane krewetki oraz obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora. Jeżeli ryż wchłonął nadmiar bulionu, dolej resztę. Gotuj całość jeszcze przez godzinę. Gotowe danie dopraw do smaku solą, pieprzem oraz zmielonymi płatkami chili.

przepis Darka Kuźniaka
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.