Klasyczny dżem morelowy

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 4 H
Czas na Low: 0
Data dodania: 2023-06-05
Klasyczny dżem morelowy

SKŁADNIKI

4,5 kg bardzo dojrzałych, złocistych moreli
1 1/2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej

WYKONANIE


Zanim zaczniesz, przejrzyj swoje owoce. Wybierz najbardziej dojrzałe morele do produkcji dżemu Po przebraniu owoców możesz rozpocząć usuwanie pestek.
Oczyszczone i pokrojone na połówki morele włóż do misy wolnowaru. Gdy naczynie będzie już pełne, ugnieć morele tłuczkiem do ziemniaków. Pomoże to uwolnić soki i przyspieszy proces gotowania.
Dodaj miód i 1 łyżeczkę świeżo startej gałki muszkatołowej, a następnie ustaw gotowanie na HIGH. Pozwól owocom i aromatom gotować się razem przez 2-3 godziny, aż skórki moreli będą miękkie i delikatne.
Następnym krokiem jest zagęszczenie dżemu bez dodatku pektyny W tym celu zdejmij pokrywkę z garnka. Pozostaw morele na kilka kolejnych godzin aby odparować nadmiar płynu.
Im dłużej będziesz gotować dżem bez pektyn, tym będzie on gęstszy. Gotuj i mieszaj, aż będziesz zadowolony z konsystencji.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.