Składniki - 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu - 1/8 łyżeczki soli - 450 - 560 g piersi z kurczaka bez kości i skóry około 2-3 sztuki, pokrojone w kawałki wielkości kęsa - 3-4 łyżki stołowe oliwy z oliwek - 4 - 6 suszonych czerwonych papryczek chili do smaku - 2/3 szklanki prażonych nerkowców lub prażonych orzeszków ziemnych - 1 czerwona papryka, pokrojona w kawałki wielkości kęsa - 1 średnia cukinia, pokrojona na połówki
Sos możesz podwoić ilość sosu, jeśli lubisz więcej sosu - 1/2 szklanki sosu sojowego - 1/2 szklanki wody - 3 łyżki stołowe miodu - 2 łyżki stołowe sosu hoisin - 3 ząbki czosnku, drobno posiekane - 1 łyżeczka startego świeżego imbiru - 1/4 - 1/2 łyżeczki suszonych płatków czerwonej papryki chili
Rozczyn z mąki kukurydzianej - 2 łyżki stołowe mąki kukurydzianej - 2-3 łyżki stołowe wody, plus więcej w razie potrzeby do rozrzedzenia sosu
WYKONANIE
Do torebki strunowej wrzuć kurczaka, sól i czarny pieprz. Potrząśnij woreczkiem, aż składniki będą dobrze pokryte. Rozgrzej dużą patelnię na średnio wysokim ogniu. Smaż kurczaka około 2-3 minuty z każdej strony, aż będzie lekko zrumieniony. Przenieś kurczaka do wolnowaru. W średniej misce wymieszaj razem sos sojowy, wodę, miód, sos hoisin, czosnek, imbir i płatki czerwonej papryki chili, a następnie wlej marynatę na kurczaka. Przykryj i gotuj LOW przez 2,5 - 4 godziny lub na HIGH przez 1,5 - 3 godziny. Około 30 minut przed podaniem, wymieszaj mąkę kukurydzianą z wodą w małej misce. Wlej mieszankę do wolnowaru i wymieszaj. Dodaj suszone czerwone papryczki chili, czerwoną paprykę, cukinię i nerkowce. Przykryj i gotuj na HIGH przez kolejne 20-30 minut lub aż warzywa będą miękkie, a sos zgęstnieje. Dodaj więcej wody, aby sos miał pożądaną konsystencję. Posyp sezamem, zielonymi cebulkami i podawaj z ryżem lub komosą ryżową.
549,00 zł Cena regularna - bezpośrednio przed obniżką 549,00 zł Najniższa cena z 30 dni przed obniżką
Cena obowiązuje: 04.02.2025 r. - 10.03.2025 r.
20 Recenzje
Czas na pyszny, domowy posiłek, który jest gotowy kiedy chcesz. Z cyfrowym wolnowarem Crockpot® możesz ustawić czas gotowania od 30 minut do 20 godzin, a następnie udać się do pracy, na wycieczkę lub po prostu odpocząć!
Gotowy do pracy, kiedy tego potrzebujesz: idealny dla zapracowanych. Możesz go zaprogramować na 12 godzin w przód (uwzględniając czas gotowania) i za każdym razem cieszyć się profesjonalnie ugotowanym daniem.
Crockpot CSC112X to wszechstronny wolnowar o pojemności 6,5 litra, idealny na rodzinne przyjęcia. Wyposażony w wyjmowaną misę, która nadaje się do użytku na kuchenkach indukcyjnych i gazowych. Obudowa ze stali nierdzewnej zapewnia trwałość i elegancki wygląd.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać opinię.
Proszę się zalogować.