Kurczak Vesuvio

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 3-3,5H
Czas na Low: 6-7H
Data dodania: 2021-11-29
Kurczak Vesuvio

SKŁADNIKI

3 łyżki stołowe mąki
1 ½ łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki czarnego pieprzu
1 kurczak w całości, pokrojony i oczyszczony, lub 1,5 kg kawałków kurczaka z kością np. udek
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
4 małe ziemniaki, nieobrane i pokrojone na 8
2 małe cebule, pokrojone w cienkie kawałki
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
¼ szklanki bulionu z kurczaka
¼ szklanki białego wytrawnego wina
¼ szklanki posiekanej świeżej pietruszki
Cytryna

WYKONANIE

Połącz mąkę, oregano, sól i pieprz w dużej zamykanej torebce do przechowywania żywności. Dodaj kurczaka, kilka kawałków naraz, do worka wstrząśnij, aby lekko pokryć mieszanką mąki. Podgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj kurczaka smaż 10 do 12 minut lub do zrumienienia ze wszystkich stron.
Włóż ziemniaki, cebulę i czosnek do wolnowaru Crockpot. Dodaj bulion i wino, włóż kawałki kurczaka. Wlej sos powstały na patelni na kurczaka. Przykryj, gotuj na LOW 6 do 7 godzin, lub na HIGH 3 do 3 ½ godzin.
Wyjmij kurczaka i warzywa na talerze polej sosem z wolnowaru. Posyp natką pietruszki. Podawaj z kawałkami cytryny.

Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.