Kurczak w sosie rozmarynowo – cytrynowym

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 25 min
Czas na High: 3,5H
Czas na Low: 5H
Data dodania: 2021-09-02
Kurczak w sosie rozmarynowo – cytrynowym

SKŁADNIKI

12 podudzi z kurczaka
łyżeczka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
sok z dwóch cytryn
2 łyżki płynnego miodu
płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
3 przeciśnięte ząbki czosnku
łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
80 ml bulionu
łyżeczka skrobi ziemniaczanej

WYKONANIE

Mięso kurczaka obtocz w marynacie z rozmarynu, soku z cytryny, miodu, czosnku, pieprzu ziołowego, soli i pieprzu. Zachowaj wyciśnięte cytryny. Odstaw do lodówki na minimum dwie godziny.
Wstaw mięso razem z marynatą do misy wolnowaru, wlej bulion i duś.
Kiedy kurczak będzie gotowy, sos powstały podczas wolnowarzenia przelej do rondelka. W 50 ml zimnej wody rozpuść skrobię i wlej ją gotującego się sosu, energicznie mieszając. Podgotuj na małej mocy przez 2 – 3 minuty.
Podudzia serwuj z sosem, jako dodatek podaj ryż, ziemniaki, kaszę lub kopytka.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.