Młoda kapusta z boczkiem

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 20 min
Czas na High: 3H
Czas na Low: 0
Data dodania: 2024-05-27
Młoda kapusta z boczkiem

SKŁADNIKI

1 główka kapusty duża to około 8-10 szklanek, ale użyj całej, jeśli zmieści się w Twoim wolnowarze
340 g boczku pamiętaj, aby zachować tłuszcz z boczku
¼ szklanki tłuszczu z boczku użyć więcej lub mniej w zależności od potrzeb, dodaje to smaku kapuście
1 szklanka wody
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka soli
¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
⅛ łyżeczki płatków czerwonej papryki jest to opcjonalne, użyj tylko, jeśli chcesz uzyskać ostry smak

WYKONANIE

Przekrój kapustę na pół. Wytnij rdzeń, wycinając trójkąt z obu stron.
Połóż połówki kapusty na płasko. Pokrój kapustę na 2,5 cm kawałki. Dodaj do wolnowaru.
Pokrój boczek przed gotowaniem na kawałki 1 cm. Podsmaż do zrumienienia na patelni na kuchence, zachowaj tłuszcz przelewając go do szklanego naczynia.
Dodaj boczek, tłuszcz z boczku ja używam 1/4 szklanki, można użyć mniej lub więcej, ocet jabłkowy, wodę, sól i pieprz. Wymieszaj. Dodaj płatki czerwonej papryki, jeśli chcesz, aby było ostre.
Gotuj na HIGH przez 3 godziny. Jeśli chcesz, aby kapusta była bardziej chrupiąca, gotuj tylko przez 2,5 godziny.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.