Orzechowa szarlotka

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 3 godz
Czas na Low: 4-5 godz
Autor: Crock-Pot ..
Data dodania: 2015-05-04
Orzechowa szarlotka

SKŁADNIKI

300 g mąki uniwersalnej
100 g płatków owsianych
200 g drobnego brązowego cukru
2,5 g mielonej gałki muszkatołowej
Szczypta soli
300 g masła, pokrojonego w kostkę
250 g posiekanych orzechów włoskich
100 g cukru pudru lub w miarę uznania
40 g mąki kukurydzianej
5 g mielonego imbiru
5 g mielonego cynamonu
1,6 kg jabłek - obranych, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych na plasterki
60 ml soku z cytryny

WYKONANIE

Umieść mąkę, brązowy cukier, płatki, przyprawy i sól w dużej misce. Dodaj pokrojone w kostkę masło i wgniataj palcami do momentu, aż ciasto uzyska konsystencję kruszonki. Dodaj posiekane orzechy włoskie i odstaw na bok.
Pozostaw jedną łyżkę cukru pudru, a następnie pozostałą część wymieszaj z cynamonem i gałką muszkatołową w niewielkim naczyniu.
Umieść warstwowo przygotowane jabłka w kamionkowym naczyniu, posypując każdą warstwę mieszanką cukru i przyprawy.
Wymieszaj odłożony cukier z mąką kukurydzianą i sokiem z cytryny, a następnie polej całość na wierzch wyłożonych jabłek.
Posyp całość kruszonką, przykryj pokrywką i gotuj w wolnowarze Crock-Pot przez 4-5 godzin na poziomie LOW lub przez 3 godziny na poziomie HIGH, aż jabłka zmiękną.
Po zakończeniu gotowania odsuń częściowo pokrywkę na ok. 30 minut, aby kruszonka stwardniała. Podawaj z lodami waniliowymi lub gorącym kremem śmietankowo-budyniowym.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.