Paprykowy gulasz wieprzowy

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 5-6
Czas na Low: 6-7
Data dodania: 2017-09-28
Paprykowy gulasz wieprzowy

SKŁADNIKI

1,5-2 kg mięsa wieprzowego bez kości
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa z oliwek
1 duża czerwona cebula, drobno posiekana
2 świeże czerwone chilli, drobno pokrojone w plastry
2 łyżki stołowe pasty chipotle
2 łyżeczki nasion kminku
1 mały pęczek świeżego majeranku lub oregano - same liście
1 grillowana czerwona papryka, bez skóry, pokrojona w kostkę
1 grillowana zielona papryka, bez skóry i pokrojona w kostkę
280 g konserwowej papryki czerwonej, bez skórki, posiekanej
400 g posiekanych pomidorów
200 ml bulionu warzywnego
3 łyżki octu czerwonego

Śmietanowy sos
140 ml śmietany
1 cytryna, otarta skórka
1 mały bukiet świeżych ziół
natka pietruszki, posiekana

WYKONANIE

Natnij całą wieprzowinę w kształt krzyża, a następnie obficie posyp solą i pieprzem. Nalej trochę oleju do odpowiedniej wielkości patelni i zrumień wieprzowinę ze wszystkich stron, następnie umieścić w misce Crock-Pot.
Dodaj cebulę, chili, paprykę, kminek, majeranek lub oregano na patelnię i delikatnie gotuj przez około 10 minut. Dodaj plasterki papryki, konserwową paprykę, pomidory, ocet i bulion, dobrze wymieszaj, a następnie wlej mieszaninę do misy wolnowaru z wieprzowiną.
Gotuj na poziomie LOW przez 6-7 godzin lub na poziomie HIGH przez 5-6 godzin.
Będziesz wiedział, kiedy mięso jest gotowe, ponieważ będzie delikatne i łatwo się rozdzieli na włókna.
Wymieszaj śmietankę, skórkę cytrynową i większość natki pietruszki w małej misce. Gdy mięso jest gotowe, rozerwij je na małe kawałki i serwuj gulasz w dużym naczyniu lub misce. Posyp resztą posiekanej natki pietruszki. Doskonale smakuje z ryżem.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.