Pieczeń wieprzowa

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 20 min
Czas na High: 2-3 H
Czas na Low: 6H
Data dodania: 2021-11-02
Pieczeń wieprzowa

SKŁADNIKI

2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1,5 kg schabu wieprzowego
sól koszerna
Świeżo zmielony czarny pieprz
1 cienko pokrojona czerwona cebula
1/2 szklanki wody
1/3 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki octu balsamicznego
2 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku, mielone

WYKONANIE

Na dużej patelni, na średnim ogniu, rozgrzać olej. Doprawić wieprzowinę solą i pieprzem, a następnie smażyć na złoty kolor, około 3 minuty na każdą stronę.
Umieścić czerwoną cebulę na dnie garnka Crock-Pot. Umieścić obsmażoną polędwiczkę wieprzową na wierzchu cebuli. Przykryć i gotować na HIGH przez 2 do 3 godzin lub LOW przez 6 godzin, w zależności od wielkości schabu.
Przygotuj glazurę W małym rondelku na średnio-wysokim ogniu, wymieszaj wodę, brązowy cukier, ocet balsamiczny, sos sojowy i czosnek, aż do połączenia składników. Dopraw pieprzem. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż powstanie syrop, około 10 minut.
Podczas ostatniej godziny gotowania, co 20 minut smaruj wieprzowinę glazurą.
Pokrój w plastry i podawaj z pieczonymi warzywami.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.