Pieczeń wieprzowa z sosem morelowym

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 20 min
Czas na High: 0
Czas na Low: 6-7H
Data dodania: 2022-03-22
Pieczeń wieprzowa z sosem morelowym

SKŁADNIKI

1,5 kg schabu wieprzowego bez kości, z usuniętym tłuszczem
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
300 g słoik dżemu morelowego
1/3 cebuli, obrana i drobno posiekana
2 łyżki stołowe musztardy Dijon
1 łyżka stołowa brandy
1 łyżeczka drobno poszatkowanej skórki cytrynowej
1 łyżeczka świeżego rozmarynu, posiekana
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
3 łyżki świeżej zimnej wody
4 łyżeczki skrobi kukurydzianej

WYKONANIE

Wieprzowinę posypać solą i czarnym pieprzem. Włożyć do wolnowaru na 4- 5 l.
W małej misce połącz wszystkie pozostałe składniki, z wyjątkiem wody i skrobi kukurydzianej. Dobrze wymieszaj i polej mięso.
Przykryj wolnowar i gotuj na Low przez 6-7 godzin. Ugotowane mięso wyjmij z wolnowaru i przykryj luźno folią aluminiową. Odstaw na 15 minut.
W średnim rondelku połącz wodę i skrobię kukurydzianą. Wymieszaj i wlej do masy do sosu.
Gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje i zacznie bulgotać. Gotuj i mieszaj przez kolejne 2 minuty. Pokrój mięso w plastry i polej sosem.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.