Pomarańczowa kaczka

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 20 min
Czas na High: 4-5H
Czas na Low: 8H
Data dodania: 2022-12-05
Pomarańczowa kaczka

SKŁADNIKI

1 Kaczka, duża, dzika
1 szklanka soku pomarańczowego
4 Liście limonki Kaffir
2 łyżki cukru brązowego
1 Pomarańcza, mała
2 łyżki Świeżego imbiru, startego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka masła
Do smaku świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE

Kaczkę umyć i osuszyć. Nakłuć pomarańczę na całej długości cienkim, ostrym szpikulcem.
Nakłutą pomarańczę w plastrach włożyć do wnętrza kaczki. Dodać 2 liście limonki kaffir. W razie potrzeby podwiązać kaczkę.
Połączyć sok pomarańczowy, imbir, cukier i sos sojowy.
Włóż masło do misy i wysmaruj nim dno.
Umieścić kaczkę na wierzchu. Zalej mieszanką z sokiem pomarańczowym. Posyp 2 listkami limonki kaffir i czarnym pieprzem.
Przykryj i gotuj na LOW przez osiem godzin. W połowie gotowania obróć kaczkę.
Wyjmij kaczkę na talerz, przykryj i trzymaj w cieple. Wyrzuć tłuszcz z wolnowaru.
Odcedzić płyn do małego rondelka i gotuj, aż lekko zgęstnieje. Podawaj z kaczką.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.