2 x 450 g puszka krojonych pomidorów 1 x 450 ml passaty pomidorowej 3/4 średniej cebuli, drobno pokrojona w kostkę 1 liść laurowy 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Dla klopsików 3/4 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki mleka 4 ząbki mielonego czosnku 1/4 średniej cebuli, drobno pokrojonej w kostkę 1/4 szklanki posiekanej świeżej pietruszki 1 3/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1 i 3/4 łyżeczki soli koszernej 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 szklanki rozdrobnionego sera Pecorino Romano lub parmezanu 1 duże jajko 400 g mielonej wołowiny 400 g mielonego indyka
WYKONANIE
Przygotuj sos Ustaw wolnowar na LOW, następnie dodaj krojone pomidory, cebulę, liść laurowy, cukier, czerwone płatki papryki, sól i pieprz. Szybko zamieszaj, aby wszystko się połączyło. Namocz bułkę tartą W średniej wielkości misce połącz bułkę tartą i mleko. Dodaj pozostałe składniki klopsików Do tej samej miski z bułką tartą dodaj czosnek, cebulę, pietruszkę, pieprz, sól, oregano, ser i jajko. Wymieszaj wszystko razem za pomocą widelca. Dodaj wołowinę i indyka. Za pomocą rąk wymieszaj wszystko razem tylko na tyle, aby się połączyło. Uformuj klopsiki Te mogą być dość lepkie. Jeśli zwilżysz dłonie wodą, znacznie łatwiej jest uformować mięso w kulki. Możesz też użyć małej łyżki do lodów. Uszczypnij około łyżki stołowej mięsa, zroluj je w dłoniach i umieść bezpośrednio w sosie. Powtarzaj czynność, aż powstaną wszystkie klopsiki. Niektóre klopsiki nie będą zanurzone w sosie. To nic nie szkodzi. W miarę gotowania będą wpadać do sosu. Nie przejmuj się. Przykryj i gotuj Zabezpiecz pokrywę swojego slow cookera i pozwól mu gotować 5 godzin na HIGH lub tak 8 do 10 godzin na LOW. Serwuj Podawaj je na spaghetti lub jako samodzielną przystawkę na imprezę. Jeśli chcesz zagęścić sos, możesz przełożyć go na patelnię ustawioną na średnim ogniu i redukować go, aż osiągnie pożądaną konsystencję. Jeśli w sosie jest trochę tłuszczu unoszącego się na wierzchu, wystarczy go wmieszać.
Wspaniałe danie! Przepyszne. Idealna kompozycja na mięsne kulki. Rozpływały się w ustach. Podczas robienia miałam obawy, że kulki się ze sobą skleją, bo musiałam je ułożyć aż w trzech rzędach. Okazało się, że delikatność wystarczy, łatwo się je rozdzielało.
549,00 zł Cena regularna - bezpośrednio przed obniżką 549,00 zł Najniższa cena z 30 dni przed obniżką
Cena obowiązuje: 04.02.2025 r. - 10.03.2025 r.
20 Recenzje
Czas na pyszny, domowy posiłek, który jest gotowy kiedy chcesz. Z cyfrowym wolnowarem Crockpot® możesz ustawić czas gotowania od 30 minut do 20 godzin, a następnie udać się do pracy, na wycieczkę lub po prostu odpocząć!
Gotowy do pracy, kiedy tego potrzebujesz: idealny dla zapracowanych. Możesz go zaprogramować na 12 godzin w przód (uwzględniając czas gotowania) i za każdym razem cieszyć się profesjonalnie ugotowanym daniem.
Crockpot CSC112X to wszechstronny wolnowar o pojemności 6,5 litra, idealny na rodzinne przyjęcia. Wyposażony w wyjmowaną misę, która nadaje się do użytku na kuchenkach indukcyjnych i gazowych. Obudowa ze stali nierdzewnej zapewnia trwałość i elegancki wygląd.