RAGOUT Z KACZKI

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 3H
Czas na Low: 7H
Data dodania: 2021-04-19
RAGOUT Z KACZKI

SKŁADNIKI

• 1 łyżka oleju roślinnego
• 4 udka kacze ze skórką i kośćmi
• 2 czerwone cebule pokrojone w kostkę
• 2 łodygi selera, drobno posiekane
• 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
• 1-2 łyżeczki cynamonu do smaku
• 250 ml czerwonego wina
• 2 puszki posiekanych pomidorów 400 g
• 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
• 1 łyżeczka bulionu
• 100 ml wody lub 1 szklanka bulionu drobiowego
• 3 gałązki rozmarynu, posiekane
• 2 liście laurowe
• 2 łyżki mleka
• 600 g Makaron Pappardelle
• Parmezan, do podania,

WYKONANIE

Podgrzej oliwę z garścią posiekanej pietruszki na patelni lub w garnku. Dodaj udka z kaczki i smaż ze wszystkich stron przez 5 minut. Wyjmij składniki z garnka lub patelni i odstaw dodaj cebulę i seler na patelnię. Smaż na średnim ogniu przez 5 minut, w razie potrzeby dodaj czosnek i cynamon, dodaj wino i gotuj na wolnym ogniu na HIGH.
Gdy alkohol wyparuje, dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, cukier, wywar drobiowy, zioła i przyprawy. Dobrze wymieszaj i zdejmij z ognia. Umieścić udka kacze i sos w garnku i ustawić na maks. 3-4 godziny na HIGH lub przez 7 h na LOW. Pod koniec gotowania ostrożnie zdjąć udka kacze, usunąć kości i tłuszcz, a następnie poszarpać mięso dwoma widelcami. Wlać mleko i oskubane mięso z powrotem do rondla i zamieszać. Dopraw do smaku.
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu i podawaj na nim ragout z kaczki, udekorowane dużą porcją parmezanu i odrobiną pietruszki.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.