Ramen wieprzowy

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 10 min
Czas na High: 0
Czas na Low: 6h20min
Autor: Crock-Pot K.
Data dodania: 2021-10-11
Ramen wieprzowy

SKŁADNIKI

1 łyżka oleju arachidowego
1 kg boczku wieprzowego
1 główka czosnku przekrojona na 2 połówki
5 szklanek bulionu drobiowego
5 cm kawałek świeżego imbiru, grubo pokrojony
1 zielona szalotka, przepołowiona, plus dodatkowe, ukośne plasterki, do podania
2 łyżki sosu mirin
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka sambal oelek
200 g suszonego makaronu ramen
3 filiżanki młodego szpinaku
4 jajka, ugotowane na miękko, przekrojone na pół
Pokrojone świeże czerwone chili, do podania opcjonalnie

WYKONANIE

Rozgrzej olej na dużej patelni. Dodaj boczek wieprzowy, skórą do dołu, i smaż przez 10 minut lub do uzyskania złotego koloru. Przewróć na drugą stronę i smaż przez kolejne 5 minut, dodając czosnek, przekrojoną stroną do dołu, w ostatnich 2 minutach gotowania. Przełożyć wieprzowinę z czosnkiem do wolnowaru. Dodać bulion, imbir i szalotkę. Przykryć i gotować, pod przykryciem, na HIGH przez 5-6 godzin lub do momentu, gdy boczek będzie bardzo miękki.
Za pomocą szczypiec przenieś wieprzowinę na talerz. Odstaw do lekkiego ostygnięcia. Usuń i wyrzuć skórkę i tłuszcz. Za pomocą widelca grubo poszatkuj boczek wieprzowy i przełóż na blachę do pieczenia.
Wymieszaj mirin, sos sojowy i sambal oelek w wolnowarze.
Gotuj makaron w dużym rondlu z wrzącą wodą przez 5 minut lub do miękkości. Odcedź i rozdziel do miseczek.
Rozdziel mięso i szpinak do miseczek. Zalej bulionem. Podawaj z połówkami jajek, dodatkową szalotką i chilli.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.