Ramen z miodową wieprzowiną

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 35 min
Czas na High: 6H
Czas na Low: 0
Data dodania: 2023-10-23
Ramen z miodową wieprzowiną

SKŁADNIKI

1,5 kg łopatki wieprzowej
1/4 szklanki miodu
1/4 szklanki sake
4 gwiazdki anyżu
4 szklanki bulionu z kurczaka
2 opakowania makaronu ryżowego
1 łyżka sosu Sriracha
2 łyżki sosu chili czosnkowego
1 łyżka świeżego imbiru
1 łyżka chińskiej przyprawy pięciu smaków
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka soli
1 limonka, wyciśnięta - sok
2 szklanki grzybów shitake
2 szklanki pora
1 1/2 szklanki groszku
8 jajek na twardo
4 gałązki estragonu
4 rzodkiewki, pokrojone w plasterki
3 ząbki czosnku, posiekane
2 papryczki jalapeno pokrojone w plasterki
2 łodygi szalotki, pokrojone
1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki
1 mango, pokrojone na kawałki

WYKONANIE

Łopatkę wieprzową posmaruj miodem i posyp po wierzchu chińską przyprawą pięć smaków. Odłóż na bok.
Dodaj bulion z kurczaka, sake, sos chili czosnkowy, sos Sriracha, posiekane ząbki czosnku, imbir, gwiazdki anyżu, sok z limonki i brązowy cukier do wolnowaru Crockpot. Dodaj łopatkę wieprzową.
Gotuj na poziomie HIGH przez 6 godzin. Wyjmij łopatkę wieprzową z misy i wyrzuć gwiazdki anyżu.
W osobnej misce rozdrobnij wieprzowinę widelcem i nożem. Włóż rozdrobnioną wieprzowinę z powrotem do wolnowaru.
Do wolnowaru dodaj grzyby, por, groszek i sól.
Gotuj na poziomie HIGH przez 35 minut. Dodaj surowy makaron ryżowy do wolnowaru. Gotuj na poziomie HIGH przez kolejne 5 minut.
Podawaj w misce do zupy z jajkami na twardo, cebulą, papryczkami jalapeno, cebulą, rzodkiewką, mango i gałązkami estragonu. Smacznego
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.