Risotto z orzechami nerkowca

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 15 min
Czas na High: 0
Czas na Low: 2H
Data dodania: 2022-04-11
Risotto z orzechami nerkowca

SKŁADNIKI

• Ryż Arborio - 150 - 200 gr.
• Grzyby - 4 - 5 szt. większe sztuki, np. borowiki
• Pieczarki - 3 szt.
• orzechy nerkowca – 4 łyżki
• Masło - 50 gr.
• oliwa z oliwek – 1 łyżka
• świeży tymianek – 1 gałązka
• Półwytrawne białe wino - 50 ml
• Zielona cebula – 1/2 pęczka
• Tarty parmezan – 4 łyżki 85-100 gr.
• Wywar z warzyw – 1 litr
• Szczypiorek – do dekoracji
• Sól i biały pieprz - do smaku




WYKONANIE


• Ryż dokładnie opłucz.
• Umyj, oczyść i pokrój grzyby na 4 ćwiartki
• Włóż ryż i grzyby do wolnowaru cyfrowego 4,7 L razem z masłem, oliwą, tymiankiem, szczypiorkiem i wywarem warzywnym
• Załóż pokrywkę i ustaw tryb gotowania na „Low” i 2 godziny
• Orzechy nerkowca podsmaż na 15 minut przed zakończeniem programu, dodaj do wolnowaru, lekko wymieszaj drewnianą łyżką, doprawić solą i białym pieprzem-dodać trochę wody jeśli ryż zaczyna się sklejać
• 5 minut przed końcem gotowania dodać starty parmezan i lekko wymieszać
• Podawaj od razu, aby cieszyć się kremową konsystencją risotto
• Możesz utrzymać ciepło potrawy dzięki funkcji automatycznego podtrzymywania ciepła




Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.