Sałatka z pieczonym batatem

Ilość porcji: 1-2
Czas przygotowania: 20 min
Czas na High: 1,5
Czas na Low: -
Data dodania: 2018-06-12
Sałatka z pieczonym batatem

SKŁADNIKI

Bataty, 2 sztuki łącznie ok. 300 g
Rukola, 100 g
Maliny świeże, 100 g
Serek kozi, 50 g
Orzechy brazylijskie, 1 garść
Ocet balsamiczny, 3 łyżki
Miód, 3 łyżki
Oliwa, 2 łyżki
Sól, pieprz

WYKONANIE

Bataty umyj, obierz ze skórki, pokrój w grubą kostkę i przełóż do naczynia wolnowaru Crock-Pot. Do batatów dodaj oliwę oraz sól i pieprz do smaku, wymieszaj łyżką. Wolnowar ustaw na funkcję high i piecz bataty przez 1,5 godziny. Na pół godziny przed końcem cyklu zdejmij pokrywkę wolnowaru. W ten sposób bataty lekko się zrumienią.
Rukolę przepłucz i rozłóż na dwóch talerzach. Na Rukli ułóż pieczone bataty. Następnie nałóż maliny i pokruszony serek kozi. Orzechy brazylijskie posiekaj grubo nożem i posyp nimi wierzch sałatki. Przygotuj sos w misce wymieszaj ocet balsamiczny i miód. Gotowym sosem polej sałatkę.

Przepis Darka Kuźniaka
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.