Sałatka z Bakłażanem

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 15 min
Czas na High: 0
Czas na Low: 5H
Data dodania: 2024-07-23
Sałatka z Bakłażanem

SKŁADNIKI

-8 łyżek oliwy z oliwek
- 6 łyżek soku z granatów
- 2 łyżki miodu niezbyt gęstego
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- ¼ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu, mielonego
- 3 średnie około 750 g bakłażany
- 1½ małej czerwonej cebuli, cała pokrojona w cienkie plasterki
- ½ małego pęczka kolendry, liście drobno posiekane
- 75 g pestek granatu
- 50 g fety, drobno pokruszonej

WYKONANIE

Rozgrzej wolnowar na LOW.
Wymieszaj olej, sok z granatów, miód, nasiona kolendry i czarny pieprz.
Pokrój bakłażany w plastry o grubości 1 cm i, pracując szybko, posmaruj obie strony każdego plastra oleistym dressingiem, a następnie ułóż w wolnowarze razem z pokrojoną w plastry cebulą.
Naprzemiennie układaj warstwy bakłażana i cebuli, równomiernie, ale ciasno upychając bakłażany, aż do wykorzystania wszystkich plastrów.
Skrop wierzch pozostałym dressingiem, a następnie przykryj czystą ściereczką przed dodaniem pokrywki.
Gotuj przez 5 godzin, aż bakłażany będą bardzo miękkie.
Wyjmij bakłażany na półmisek i pozostaw do ostygnięcia na 15-20 minut.
Połowę cebuli pokrój w drobną kostkę i rozsyp na bakłażanach wraz z kolendrą i pestkami granatu. Dopraw solą, a następnie delikatnie wrzuć wszystko do warzyw.
W innej misce wymieszaj pozostałą cebulę, kolendrę i pestki granatu z pokruszoną fetą.
Rozsyp mieszankę fety na bakłażanach i podawaj.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.