Schab moczony w solance i nacierany majerankiem i czosnkiem

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 120 min
Czas na High: 3H
Czas na Low: 5H
Data dodania: 2021-04-02
Schab moczony w solance i nacierany majerankiem i czosnkiem

SKŁADNIKI

1 kg oczyszczonego schabu środkowego
Solanka
2 litry przegotowanej zimnej wody
10 liści laurowych
15 ziaren ziela angielskiego
20 ziaren pieprzu czarnego
2 płaskie łyżki soli

2 łyżki musztardy sarepskiej lub stołowej
2 czubate łyżki otartego majeranku
płaska łyżka pieprzu ziołowego
3 przeciśnięte ząbki czosnku
płaska łyżka soli
płaska łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
50 ml czerwonego wina

WYKONANIE

Przygotuj solankę w dwóch litrach wody, rozpuść 2 łyżki soli, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarna czarnego pieprzu ew. płaską łyżeczkę mielonego. Nie używaj w tym celu metalowych naczyń, powinny być kamionkowe lub ceramiczne. Włóż do środka schab, przełóż do lodówki i schowaj na minimum 12 godzin, maksymalnie do 24.
Po tym czasie mięso wyjmij, dokładnie osusz i natrzyj równomiernie musztardą. Z majeranku, czosnku, pieprzu ziołowego, soli i czarnego pieprzu zrób mieszankę, którą natrzyj mięso.
Do misy wolnowaru wlej czerwone wino, włóż mięso i duś w trybie LOW przez 5 godzin.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.