Schab przekładany serem i boczkiem z sosem pieczarkowym
Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 20 min
Czas na High: 6h
Czas na Low: 3h
Data dodania: 2019-05-08
SKŁADNIKI
● schab ok 1,20 kg ● 150 g sera żółtego plastry ementaler ● 100 g boczku cienkie plastry surowego wędzonego ● pieprz ● sól ● papryka słodka ● papryka ostra ● zioła prowansalskie sos ● cebula ● 250 g pieczarek ● 2 łyżki oleju rzepakowego ● 150 ml śmietanki kremówki 30 % ● 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18% ● sól ● pieprz ● natka pietruszki
WYKONANIE
Schab przyprawić z wierzchu solą i pieprzem. Misę wolnowaru postawić na kuchnię wlać łyżkę oleju, podgrzać lub olej rozgrzać na patelni. Mięso obsmażyć na złoty kolor z każdej strony. Wyjąć na deskę, ponacinać jak na kotlety ale nie do końca, tak aby powstał grzebień. W szczeliny powkładać po plastrze boczku i plastrze sera. Schab obwiązać sznurkiem. Włożyć ponownie do misy wolnowaru. Wlać 2-3 łyżki wody lub rosołu. Wierzch mięsa posypać papryką słodką i ostrą, ziołami. Przykryć, włączyć wolnowar na HIGH na 3 h LOW na 6 h. W międzyczasie na patelni rozgrzać olej. Posiekać w drobną kostkę cebulę, a pieczarki pokroić na plasterki. Zrumienić na oleju cebulę dodać pieczarki, smażyć, doprawić solą i pieprzem. Gdy odparuje z pieczarek woda, wlać na patelnię śmietanę kremówkę, wymieszać, dodać kwaśną śmietanę, gotować na niewielkim ogniu 2-3 minuty cały czas mieszając. Doprawić do smaku. Wyłączyć. Gdy czas w wolnowarze dobiegnie do 030, zdjąć pokrywę, wyjąć z misy mięso, przelać do miski sos. Wlać pół szklanki sosu do pieczarek na patelni, wymieszać. Sos grzybowy przełożyć na dno wolnowaru, włożyć na wierzch mięso, przykryć i poczekać aż wolnowar skończy odliczać ostatnie 30 minut. Wyjąć, zdjąć sznurek, posypać natka pietruszki, pokroić na plastry. Podać z sosem pieczarkowym i np ryżem.
Witam.
To jest moje pierwsze danie zrobione w Crock Pot i nie myślałem że potrawy z wolnowar mogą być takie dobre.
Do tego schabu to dodałem na dno pokrojone w plastyr ziemniaki tylko plastyr nie mogą być za grube bo ziemniaki mogą być twardawe. Gotowałem 3, 5 godziny na high.
Czas na pyszny, domowy posiłek, który jest gotowy kiedy chcesz. Z cyfrowym wolnowarem Crockpot® możesz ustawić czas gotowania od 30 minut do 20 godzin, a następnie udać się do pracy, na wycieczkę lub po prostu odpocząć!
Gotowy do pracy, kiedy tego potrzebujesz: idealny dla zapracowanych. Możesz go zaprogramować na 12 godzin w przód (uwzględniając czas gotowania) i za każdym razem cieszyć się profesjonalnie ugotowanym daniem.
Crockpot Turbo Express Multicooker posiada 14 automatycznych funkcji gotowania w 1, w tym tryb super szybki – Turbo, ustawienie, które pozwala przygotować posiłki 40% szybciej*, dzięki czemu mniej czasu spędzisz w kuchni.
Crockpot CSC112X to wszechstronny wolnowar o pojemności 6,5 litra, idealny na rodzinne przyjęcia. Wyposażony w wyjmowaną misę, która nadaje się do użytku na kuchenkach indukcyjnych i gazowych. Obudowa ze stali nierdzewnej zapewnia trwałość i elegancki wygląd.