Schab przekładany serem i boczkiem z sosem pieczarkowym

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 20 min
Czas na High: 6h
Czas na Low: 3h
Data dodania: 2019-05-08
Schab przekładany serem i boczkiem z sosem pieczarkowym

SKŁADNIKI

● schab ok 1,20 kg
● 150 g sera żółtego plastry ementaler
● 100 g boczku cienkie plastry surowego wędzonego
● pieprz
● sól
● papryka słodka
● papryka ostra
● zioła prowansalskie
sos
● cebula
● 250 g pieczarek
● 2 łyżki oleju rzepakowego
● 150 ml śmietanki kremówki 30 %
● 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
● sól
● pieprz
● natka pietruszki

WYKONANIE

Schab przyprawić z wierzchu solą i pieprzem. Misę wolnowaru postawić na kuchnię wlać łyżkę oleju, podgrzać lub olej rozgrzać na patelni. Mięso obsmażyć na złoty kolor z każdej strony. Wyjąć na deskę, ponacinać jak na kotlety ale nie do końca, tak aby powstał grzebień. W szczeliny powkładać po plastrze boczku i plastrze sera. Schab obwiązać sznurkiem. Włożyć ponownie do misy wolnowaru. Wlać 2-3 łyżki wody lub rosołu. Wierzch mięsa posypać papryką słodką i ostrą, ziołami. Przykryć, włączyć wolnowar na HIGH na 3 h LOW na 6 h.
W międzyczasie na patelni rozgrzać olej. Posiekać w drobną kostkę cebulę, a pieczarki pokroić na plasterki. Zrumienić na oleju cebulę dodać pieczarki, smażyć, doprawić solą i pieprzem. Gdy odparuje z pieczarek woda, wlać na patelnię śmietanę kremówkę, wymieszać, dodać kwaśną śmietanę, gotować na niewielkim ogniu 2-3 minuty cały czas mieszając. Doprawić do smaku. Wyłączyć.
Gdy czas w wolnowarze dobiegnie do 030, zdjąć pokrywę, wyjąć z misy mięso, przelać do miski sos. Wlać pół szklanki sosu do pieczarek na patelni, wymieszać. Sos grzybowy przełożyć na dno wolnowaru, włożyć na wierzch mięso, przykryć i poczekać aż wolnowar skończy odliczać ostatnie 30 minut.
Wyjąć, zdjąć sznurek, posypać natka pietruszki, pokroić na plastry. Podać z sosem pieczarkowym i np ryżem.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Ocena 
Jacek B
2021-02-18

Witam.
To jest moje pierwsze danie zrobione w Crock Pot i nie myślałem że potrawy z wolnowar mogą być takie dobre.
Do tego schabu to dodałem na dno pokrojone w plastyr ziemniaki tylko plastyr nie mogą być za grube bo ziemniaki mogą być twardawe. Gotowałem 3, 5 godziny na high.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.