Sernik

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 20 min
Czas na High: 2H
Czas na Low: 0
Data dodania: 2022-04-04
Sernik

SKŁADNIKI

Ciasto
⅔ szklanki pokruszonych ciasteczek amaretti około 16 ciasteczek
2 łyżki stołowe roztopionego masła
1 łyżka cukru
Spray do pieczenia
Nadzienie
2 x 225 g twarogu tłustego , zmiękczone i podzielone
1 x 225 g twarogu półtłustego
⅔ szklanki cukru
1 łyżka stołowa mąki uniwersalnej
2 duże jajka
¾ łyżeczki ekstraktu migdałowego
Maliny opcjonalnie

WYKONANIE

Aby przygotować ciasto, połącz 3 pierwsze składniki, mieszając widelcem, aż będą wilgotne i kruche. Delikatnie wciśnij masę na dno formy do pieczenia pokrytej sprayem do pieczenia.
Aby przygotować nadzienie, wymieszaj 1 opakowanie twarogu pełnotłustego z 1/3 twarogu półtłustego mikserem na średnich obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj pozostały twaróg i mieszaj do połączenia. Dodaj 2/3 szklanki cukru i mąkę dobrze ubij. Dodaj jajka, po jednym na raz, dobrze mieszając po każdym dodaniu. Wmieszaj ekstrakt migdałowy. Wylej ciasto do tortownicy.
Wlej 1 szklankę gorącej wody na dno misy wolnowaru. Umieścić stojak w wolnowarze stojak powinien być wyższy niż poziom wody. Umieścić tortownicę na stojaku. Umieścić kilka warstw ręczników papierowych pod pokrywką wolnowaru. Przykryj i gotuj w trybie HIGH przez 2 godziny lub do momentu, gdy środek sernika ledwo się porusza. Zdejmij pokrywę z wolnowaru, wyłącz grzanie i przejedź nożem po zewnętrznej krawędzi. Pozostaw sernik w wolnowarze na 1 godzinę. Wyjąć sernik z wolnowaru. Ostudzić do temperatury pokojowej w tortownicy na drucianym stojaku. Przykryj i schładzaj przez co najmniej 6 godzin. Pokrój na kawałki. Ozdób malinami, jeśli masz ochotę.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.