Sernik z musem jagodowym

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 15 min
Czas na High: 0
Czas na Low: 0
Data dodania: 2024-06-17
Sernik z musem jagodowym

SKŁADNIKI

150 g pokruszonych herbatników
3 łyżki roztopionego masła
500 g zmiękczonego twarogu sernikowego
½ szklanki cukru
2 jajka
1 łyżeczka wanilii
Starta skórka z 1 cytryny

Coulis jagodowy

¼ szklanki cukru
1½ łyżki gorącej wody
200 g mrożonych malin
Udekorować świeżymi truskawkami, malinami i jagodami.

WYKONANIE

Wyłóż dno tortownicy o średnicy 18 cm papierem do pieczenia.
Spryskaj dno i boki tortownicy nieprzywierającym sprayem do gotowania.
Z 40-centymetrowego kawałka folii aluminiowej, złożonego na trzy części, uformuj podkładkę.
W małej misce wymieszaj okruchy herbatników i masło. Wsyp okruchy na dno tortownicy i odstaw do lodówki.
Ubij serek śmietankowy i cukier w dużej misce mikserem elektrycznym na średnich obrotach przez 1 do 2 minut lub do uzyskania jasnej i puszystej masy.
Dodawaj jajka, jedno po drugim, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Wmieszaj wanilię i skórkę z cytryny. Wlej ciasto do formy. Tortownicę szczelnie przykryj papierem do pieczenia i folią.
Wlej 1 szklankę wody do misy umieść w niej kratkę. Opuść sernik na stojak za pomocą podkładki z folii. Zabezpiecz pokrywę. Naciśnij przycisk DESSERT, ustaw ciśnienie na HIGH i czas na 25 minut. Upewnij się, że pokrętło uwalniania pary znajduje się w pozycji Seal zamknięte. Naciśnij START/STOP.
Po zakończeniu gotowania naturalnie zwolnij ciśnienie na 5 minut. Zwolnij pozostałe ciśnienie. Wyjmij tortownicę z urządzenia za pomocą podkładki foliowej. Zdejmij pokrywę i odstaw na 20 minut.
Przesuń nożem wokół boku tortownicy, aby poluzować ciasto przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny lub na noc.
Tuż przed podaniem przygotuj coulis. W żaroodpornym naczyniu dodaj cukier i wodę, wymieszaj i wstaw do kuchenki mikrofalowej na 1 minutę, mieszaj w 20-sekundowych odstępach. Umieścić jagody i syrop cukrowy w blenderze i zmiksuj na gładką masę, przecedź przez drobne sito.
Udekoruj sernik świeżymi jagodami i coulis.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.