Soczewica po indyjsku

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 10 min
Czas na High: 3,5H
Czas na Low: 7H
Data dodania: 2021-04-16
Soczewica po indyjsku

SKŁADNIKI

2 szklanki ugotowanej soczewicy zielonej
2 szklanki sosu pomidorowego / pomidorów krojonych z puszki
1/2 dużej cebuli ok. 1 1/2 szklanki drobno pokrojonej w kostkę
1 duży batat ok. 2-3 szklanki obrane i pokrojone w kostkę
1/2 szklanki niesłodzonego mleka kokosowego
Masło 3 łyżki lub odpowiednik wegański
3 ząbki czosnku, posiekane
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki kminku
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
pokruszone płatki czerwonej papryki do smaku
OPCJONALNE DODATKI
ryż lub komosa ryżowa to świetna baza do tego dania
świeża posiekana bazylia lub natka pietruszki do przybrania
kwaśna śmietana wegańska lub zwykła
curry w proszku / pasta - zmieniają cały profil smakowy potrawy, ale są super pyszne, jeśli masz na to ochotę
Oryginalne danie zawierało również czerwoną fasolę, więc jeśli jesteś fanem, możesz dodać trochę gotowanej fasoli Jeśli to zrobisz, możesz dodać trochę więcej płynu i przypraw

WYKONANIE

Będziesz się śmiał z tego, jakie to proste użyj trochę masła, aby lekko natłuścić boki misy, a następnie wrzuć WSZYSTKO do wolnowaru.
Ustaw na HIGH na 3,5-4 godziny
Gdy skończy się czas, posmakuj i dodaj wszelkie dodatkowe przyprawy przez Ciebie preferowane. To danie jest super gęste, ale możesz też trochę rozcieńczyć je odrobiną mleka kokosowego lub bulionu wegetariańskiego według uznania.
Udekoruj opcjonalnie natką pietruszki lub bazylią i podawaj na puszystym ryżu, komosie ryżowej lub razem z zieloną sałatą
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.