Steelix Stifado

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 5-6 H
Czas na Low: 6-8H
Data dodania: 2021-06-30
Steelix Stifado

SKŁADNIKI

2 – 2,5 kg wołowiny, pokrojonej w kostkę
3 łyżki oleju roślinnego
1,2 kg obranych szalotek
2 duże cebule, pokrojone w kostkę
6 ząbków czosnku, drobno posiekanych
2 x 400g krojonych pomidorów z puszki
250ml czerwonego wina
4 łyżki octu balsamicznego
200ml bulionu wołowego
3 łyżki przecieru pomidorowego
3 liście laurowe
1 ½ łyżeczki mielonego cynamonu
¼ łyżeczki mielonych goździków
1 łyżka suszonego oregano
2 łyżki miodu
Do podania - pokruszony ser feta, posiekana świeża natka pietruszki

WYKONANIE

Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać 2 łyżki oleju i partiami przyrumienić wołowinę, uważając, aby nie przepełnić patelni, przełożyć do misy wolnowaru.
Podgrzej resztę oleju i podsmaż szalotki na złoty kolor przez około 5 minut. Dodaj je do misy z wołowiną.
Dodaj pozostałe składniki do misy i dobrze wymieszaj.
Przykryj i gotuj na LOW przez 6 do 8 godzin lub na HIGH przez 5-6 godzin do miękkości.
Dopraw przyprawami do smaku i zagęść odrobiną mąki kukurydzianej zmieszanej z wodą, jeśli chcesz.
Przed podaniem posyp pokruszoną fetą i posiekaną natką pietruszki i podawaj ze świeżo ugotowanym makaronem.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.