Szparagi z wolnowaru

Ilość porcji: 1-2
Czas przygotowania: 15 min
Czas na High: 0
Czas na Low: 2H
Data dodania: 2024-05-27
Szparagi z wolnowaru

SKŁADNIKI

450 g świeżych szparagów umytych i przyciętych
2 łyżki masła
3 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku mielonego
¼ szklanki startego parmezanu
1 łyżeczka skórki z cytryny
Sól i pieprz do smaku
Opcjonalnie Kawałki cytryny do podania

WYKONANIE


Szparagi umyć i przyciąć. Ułamać twarde końce.
Umieść przycięte szparagi w wolnowarze.
W małej miseczce wymieszaj zmielony czosnek z oliwą z oliwek. Skrop szparagi w wolnowarze oliwą z czosnkiem, upewniając się, że wszystkie szparagi są nią pokryte.

Równomiernie posyp szparagi skórką z cytryny, solą i pieprzem. Delikatnie wrzuć szparagi do wolnowaru, aby równomiernie pokryć je oliwą z czosnkiem i przyprawami. Posyp parmezanem i skrop masłem.
Przykryj wolnowar pokrywką i gotuj na LOW przez 1 ½ godziny lub do momentu, aż szparagi będą miękkie, ale nadal lekko chrupiące. Czas gotowania może się różnić w zależności od posiadanego wolnowaru, więc sprawdź, czy szparagi są gotowe po 2 godzinach.
Gdy szparagi będą już ugotowane, przełożyć je na półmisek. Skrop szparagi pozostałym sosem z wolnowaru, aby dodać im smaku.
Jeśli chcesz, wyciśnij świeży sok z cytryny na szparagi lub podawaj z kawałkami cytryny na boku.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.