Szparagi zapiekane z ziemniakami i serem

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 15 min
Czas na High: 3H
Czas na Low: 5-6H
Data dodania: 2025-03-27
Szparagi zapiekane z ziemniakami i serem

SKŁADNIKI

500 g młodych ziemniaków, pokrojonych w plasterki

1 pęczek zielonych szparagów, końcówki odłamane, reszta pokrojona na 3–4 cm

150 g tartego sera np. cheddar, gouda, mozzarella

200 ml śmietanki 18%

1 łyżeczka musztardy dijon

1 ząbek czosnku, przeciśnięty

sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

oliwa do natłuszczenia misy

WYKONANIE

Natłuść wnętrze misy Crock-Pota oliwą.

W misce wymieszaj ziemniaki, śmietankę, musztardę, czosnek, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej.

Układaj warstwowo w wolnowarze ziemniaki, część szparagów, część sera – powtarzaj do wyczerpania składników, kończąc na serze.

Gotuj

LOW 5–6 godzin

HIGH 3 godziny

Na koniec możesz zdjąć pokrywkę na 15 minut, by nadmiar wilgoci odparował i ser się lekko zrumienił w zależności od modelu.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.