Tagine warzywny z Crock-Pot Express

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 15 min
Czas na High: 5 min
Czas na Low: 5 min
Data dodania: 2021-05-31
Tagine warzywny z Crock-Pot Express

SKŁADNIKI

1 łyżka oleju roślinnego
1 średnia czerwona cebula, pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku,
drobno posiekane łyżeczka mielonego cynamonu
łyżeczka mielonego kminku
łyżeczka mielonej kolendry
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
2 cukinie pokrojone w kostkę
1 średni bakłażan pokrojony w kostkę
400 g posiekanych pomidorów z puszki
400 g przepłukanej i odsączonej ciecierzycy
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka harissy
100 g suszonych moreli
300 ml gorącego bulionu warzywnego
2 laski cynamonu

WYKONANIE

Podsmażanie / smażenie –8 minut
Czas gotowania pod ciśnienieniem –10 minut

Podawać z kuskusem, posiekaną natką pietruszki i jogurtem naturalnym
Zdjąć pokrywkę z Crockpot Express i wybrać funkcję podsmażanie/ sauté.
Dodaj 8 minut i pozostaw urządzenie do podgrzania.
Wlej olej wraz z cebulą i czosnkiem do wewnętrznego naczynia i smaż przez 3-4 minuty, regularnie mieszając, aż zmiękną. Wmieszaj przyprawy i kontynuuj gotowanie przez kolejną minutę. Pozostałe składniki dobrze wymieszaj i włóż d misy, załóż i uszczelnij pokrywkę.
Wybierz funkcję Fasola / Chill z czasem gotowania 10 minut. Po zakończeniu gotowania pozostaw na 5 minut na uwolnienie ciśnienia.
Ostrożnie przewietrz urządzenie, aby usunąć wszelkie ciśnienie. Zdejmij pokrywkę i wymieszaj zawartość. Wyjmij laski cynamonu i dopraw danie, ułóż w ciepłych miseczkach, posyp posiekaną natką pietruszki z odrobiną naturalnego jogurtu i dodaj aromatyczny kuskus.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.