Wegetariańska zupa lasagne

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 15 min
Czas na High: 4H
Czas na Low: 6H
Data dodania: 2021-09-09
Wegetariańska zupa lasagne

SKŁADNIKI

4 ½ szklanki bulionu warzywnego
1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
¾ filiżanki suszonej soczewicy
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
450 g puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
450 g passaty pomidorowej
8 płatów makaronu lasagna, połamanych na kawałki
3 filiżanki posiekanych liści szpinaku

Wegańskie Pesto Ricotta
1 filiżanka surowych nerkowców, namoczonych w wodzie 4 do 8 godzin, odsączonych i opłukanych
¼ filiżanki mleka sojowego lub migdałowego
110 g bardzo twardego tofu, odsączonego
3 do 4 łyżek stołowych gotowego wegańskiego pesto, do smaku
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku

WYKONANIE

Umieścić bulion, cebulę, czosnek, bazylię, oregano i soczewicę w wolnowarze i wymieszać kilka razy, aby składniki się połączyły. Nastawić wolnowar na HIGH i przykryć. Gotować przez około 2 godziny.
Dodać pokrojone w kostkę i pomidory wraz z passatą pomidorową do wolnowaru i wymieszać. Pozostawić do dalszego gotowania na HIGH przez kolejne 2 do 3 godzin.
Dodać makaron i szpinak do wolnowaru i wymieszać. Pozostawić do gotowania, aż makaron zmięknie, a szpinak się skurczy, około 12 minut.
Doprawić zupę solą i pieprzem do smaku.
Przygotować wegańskie Pesto Ricotta
Nerkowce i mleko umieścić w robocie kuchennym i zmiksować na gładką masę. Dodać tofu i zmiksować kilka razy, aż masa nabierze konsystencji przypominającej ricottę. Dodać pesto do smaku, sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Serwowanie
Rozlej zupę do miseczek i nałóż na każdą z nich porcję wegańskiego pesto ricotta. Smacznego.

Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.