1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 1 cebula, drobno posiekana 1 marchewka, drobno posiekana 2 łodygi selera, drobno posiekane 200 g pieczarek portobello, grubo posiekanych 4 ząbki czosnku, zmiażdżone 1 łyżka suszonych włoskich ziół 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 2 puszki soczewicy 400 g, odsączone, opłukane 2 łyżki koncentratu pomidorowego 700 g passaty pomidorowej 1 szklanka bulionu warzywnego 400 ml kwaśnej śmietany 2 jajka, lekko ubite 1 szklanka startego sera do pizzy 5 świeżych płatów lasagne 800 g dyni piżmowej, obranej i pokrojonej w cienkie plasterki 2 cukinie, obrane we wstążki Świeże liście oregano, do podania Posiekane świeże liście bazylii, do podania
WYKONANIE
Rozgrzej olej na dużej, głębokiej patelni na średnim ogniu. Smaż cebulę, marchewkę, seler i grzyby, mieszając, przez 10 minut lub do momentu, aż cebula zmięknie. Dodaj czosnek i suszone zioła. Gotuj przez 1 minutę lub do uzyskania aromatu. Dodaj wino. Doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 2 minuty lub do zredukowania o połowę. Dodaj soczewicę, koncentrat pomidorowy, passatę i bulion. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do średniego. Gotuj na wolnym ogniu LOW przez 20 minut lub do zgęstnienia. Dopraw. Odstaw na 10 minut do ostygnięcia.
Umieść śmietanę, jajka i połowę sera w misce. Wymieszaj do połączenia. Dopraw.
Wytnij 4 x 50 cm kawałki papieru do pieczenia. Umieść jeden kawałek na płaskiej powierzchni. Spryskaj olejem. Przykryj drugim kawałkiem. Powtórz czynność, aby utworzyć drugi stos. Ułożyć stosy jeden na drugim, tworząc krzyż. Ostrożnie umieść w natłuszczonej msie wolnowaru o pojemności ok. 5,5 litra i dociśnij do dna i boków, aby wyrównać. W razie potrzeby przytnij papier tak, aby znajdował się około 5 cm poniżej krawędzi miski.
Zachowaj 1/3 szklanki kwaśnej śmietany. Umieść 1 płat makaronu lasagne na dnie przygotowanej miski, przycinając, aby pasował. Nałóż 1⁄4 mieszanki soczewicy na płat lasagne. Ułóż 1/4 dyni piżmowej i cukinii, lekko zachodząc na siebie. Skrop 1⁄4 pozostałej mieszanki kwaśnej śmietany. Powtórz warstwy jeszcze 3 razy. Ułóż na wierzchu pozostały arkusz lasagne, przycinając go tak, aby pasował. Skrop pozostałą mieszanką kwaśnej śmietany, rozprowadzając ją na wierzchu. Posyp pozostałym serem.
Przykryj pokrywką. Gotuj na małym ogniu LOW przez 4 godziny lub do miękkości płatów lasagne i dyni. Odstaw na 10 minut patrz uwagi. Posyp oregano i bazylią.
Czas na pyszny, domowy posiłek, który jest gotowy kiedy chcesz. Z cyfrowym wolnowarem Crockpot® możesz ustawić czas gotowania od 30 minut do 20 godzin, a następnie udać się do pracy, na wycieczkę lub po prostu odpocząć!
Gotowy do pracy, kiedy tego potrzebujesz: idealny dla zapracowanych. Możesz go zaprogramować na 12 godzin w przód (uwzględniając czas gotowania) i za każdym razem cieszyć się profesjonalnie ugotowanym daniem.
Crockpot Turbo Express Multicooker posiada 14 automatycznych funkcji gotowania w 1, w tym tryb super szybki – Turbo, ustawienie, które pozwala przygotować posiłki 40% szybciej*, dzięki czemu mniej czasu spędzisz w kuchni.
Crockpot CSC112X to wszechstronny wolnowar o pojemności 6,5 litra, idealny na rodzinne przyjęcia. Wyposażony w wyjmowaną misę, która nadaje się do użytku na kuchenkach indukcyjnych i gazowych. Obudowa ze stali nierdzewnej zapewnia trwałość i elegancki wygląd.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać opinię.
Proszę się zalogować.