Wieprzowe Tacos z Majonezem Limonkowym

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 4-5H
Czas na Low: 8-10H
Data dodania: 2024-07-23
Wieprzowe Tacos z Majonezem Limonkowym

SKŁADNIKI

- 680 g wieprzowiny
- 1 łyżka stołowa jamajskiej przyprawy jerk
- ¼ łyżeczki suszonego tymianku
- 1 szklanka wody około 240 ml
- 1 łyżka soku z limonki około 15 ml
- 6 tortilli z mąki o średnicy 20 cm
- 6 liści sałaty opcjonalnie
- 1 średnia czerwona lub zielona słodka papryka, posiekana
- 1 średnie mango, obrane, wypestkowane i pokrojone lub 1 szklanka pokrojonego ananasa
Majonez limonkowy
- ½ szklanki majonezu około 120 g
- ¼ szklanki drobno posiekanej czerwonej cebuli około 60 g
- ¼ łyżeczki drobno posiekanej skórki z limonki
- 1 łyżka stołowa soku z limonki około 15 g
- 1 ząbek czosnku, rozdrobniony

WYKONANIE

Usuń tłuszcz z wieprzowiny. Równomiernie posyp wieprzowinę przyprawą jerk, wetrzyj ją w mięso palcami. Umieść mięso w wolnowarze i posyp tymiankiem. Zalej wodą. Przykryj wolnowar i gotuj na LOW przez 8 do 10 godzin lub na HIGH przez 4 do 5 godzin.
Wyjmij mięso z wolnowaru i odlej płyn z gotowania. Gdy mięso będzie wystarczająco chłodne, rozdrobnij je, przeciągając przez nie dwoma widelcami w przeciwnych kierunkach. Usuń resztki tłuszczu. Wymieszaj sok z limonki z rozdrobnionym mięsem.
W małej misce połącz majonez, drobno posiekaną czerwoną cebulę, skórkę z limonki, sok z limonki i rozdrobniony czosnek. Dokładnie wymieszaj.
Jeśli lubisz, wyłóż tortille liśćmi sałaty. Nałóż 1/2 szklanki mieszanki mięsnej na środek każdej tortilli. Posyp około 1 łyżką słodkiej papryki i 2-3 łyżkami mango lub ananasa. Polej około 2 łyżkami majonezu limonkowego. Zwiń tortille i podawaj.
Smacznego
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.