Zakręcone chilli

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 20 min
Czas na High: 5
Czas na Low: 6-7
Autor: Sylwia M.
Data dodania: 2015-10-15
Zakręcone chilli

SKŁADNIKI

1 duża cebula, drobno posiekana
1 łyżka stołowa oleju roślinnego
250 g mięsa do kiełabasek - peklowane mielone mięso używane jako farsz
1 kg chudego mielonego mięsa wołowego
200 g puree z pomidorów
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżka stołowa chilli w proszku
2 puszki krojonych pomidorów
2 puszki czerwonej fasolki odcedzonej

WYKONANIE

Uwaga możesz też zrezygnować z wcześniejszego podsmażania składników. Wystarczy wówczas wrzucić wszystki składniki poza fasolką, dobrze zamieszać i gotować odpowiednią ilość czasu. Fasolkę dodaj około 1 godzinę przed końcem gotowania.

1. Podgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Dodaj olej roślinny oraz cebulę i podsmaż, aż się delikatnie zeszkli. Na patelnię dodaj mięso z kiełbasek. Podsmażaj, aż mięso się zarumieni i będzie dobrze rozdrobnione. Umieść te składniki w naczyniu Crock-Pot.

2. Ponownie podgrzej patelnię, dodaj mieloną włowinę nie trzeba dodawać ponownie oleju na patelnię. Podsmaż ciągle mieszając, aż mięso się zarumieni. Dodaj chilli w proszku oraz czosnek i gotuj jeszcze przez minutę.

3. Do naczynia Crock-Pot dodaj podsmażoną wołowinę oraz resztę składników, za wyjątkiem fasolki z puszki. Dobrze wymieszaj i gotuj w wolnowarze na poziomie grzania HIGH przez 5 godzin lub na poziomie LOW przez 6-7 godzin.

4. Dodaj fasolkę z puszki ok 1 godzinę przed końcem gotowania.

5. Danie nalejpiej podawać z ryżem basmati. Możesz też potrawę podać z kwaśną śmietaną i nachosami.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.