Zapiekane jabłka

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 20 min
Czas na High: -
Czas na Low: 2-3
Data dodania: 2017-09-27
Zapiekane jabłka

SKŁADNIKI

• 40 g drobno posiekanych orzechów włoskich
• 3 łyżki ulubionych nasion i orzechów do wyboru
• 2 ½ łyżki miękkiego brązowego cukru
• ¾ łyżeczki mielonego cynamonu
• 4 suszone laski cynamonu
• 4 jabłka średniej wielkości
• 300 g drobnego brązowego cukru
• 180 ml tradycyjnego cydru
• pudełko lodów śmietankowych

WYKONANIE

Połącz orzechy włoskie, nasiona i 2½ łyżki miękkiego cukru brązowego w małej misce i dodaj ½ łyżeczki cynamonu.
Wytnij podstawę jabłek, aby utworzyć powierzchnię poziomą, a następnie wydrąż w każdym jabłku ogryzek.
Umieść jabłka w misie wolnowaru Crock-Pot. W miejsce ogryzka, włóż łyżkę mieszanki z orzechów cukru i cynamonu. Do każdego jabłka włóż też laskę cynamonu.
Połącz pozostały cynamon, 130 g miękkiego cukru brązowego i cydr w małej misce. Uzyskanym sosem zalej jabłka w misie.
Gotuj pod przykryciem na poziomie LOW przez 2-3 godziny.
Delikatnie wyjmij jabłka za pomocą łyżki. Polej niewielką ilością sosu z gotowania i podawaj z łyżką lodów.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.