Zapiekanka pasterska

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 40 min
Czas na High: 2,5
Czas na Low: -
Data dodania: 2018-06-12
Zapiekanka pasterska

SKŁADNIKI

Mielona wołowina, 400 g
Cebula, 1 szt.
Marchewka, 1 szt.
Bataty, 2 szt.
Ziemniaki, 2 szt.
Czosnek, 3 ząbki
Gałka muszkatołowa, ¼ łyżeczki
Masło, 50 g
Kukurydza z puszki, 200 g
Śmietanka 30%, 150 ml
Cukier trzcinowy, 1 łyżeczka
Olej, 2 łyżki
Sól, pieprz do smaku

WYKONANIE

Bataty i ziemniaki obierz, ugotuj w osolonym wrzątku do miękkości. Do gorących ziemniaków i batatów dodaj zmiażdżony czosnek, masło i gałkę muszkatołową. Zmiksuj na gładkie puree, odstaw pod przykryciem.
Kukurydzę gotuj w śmietance z dodatkiem cukru trzcinowego przez 15 minut. Dopraw do smaku solą i również zmiksuj na puree.
Cebulę i marchewkę obierz i pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Do warzyw dodaj wołowinę i smaż przez kwadrans. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wołowiną przełóż do naczynia wolnowaru. Na wołowiną wyłóż puree z kukurydzy, wyrównaj wierzch. Ma kukurydzę wyłóż puree z batatów.
Piecz zapiekankę przez 2,5 godziny na programie high. Gotową zapiekankę podawaj z ulubioną sałatką.

przepis Darka Kuźniaka
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.