Zapiekanka z bakłażana z mozzarellą i szafranowym ryżem

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 2-3
Czas na Low: -
Data dodania: 2016-08-25
Zapiekanka z bakłażana z mozzarellą i szafranowym ryżem

SKŁADNIKI

700 g przecieru pomidorowego
1 łyżeczka przyprawy oregano
2 zmiażdżone ząbki czosnku
2 średnie bakłażany pokrojone w plastry o grubości 0,5 cm
250 g sera mozzarella
200 g ryżu arborio
1 średnia cebula drobno posiekana
1 duża szczypta szafranu
150 ml wywaru z warzyw
200 ml białego wina
oliwa z oliwek
starty parmezan

WYKONANIE

Wymieszaj w misce przecier pomidorowy, oregano i czosnek.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek i obsmaż po kolei plastry bakłażana z obu stron.
Zdejmij bakłażana z patelni i podsmaż na niej posiekaną cebulę aż zmięknie. Dodaj ryż i mieszaj, aż stanie się przezroczysty.
Następnie wlej wywar z warzyw, wino, dodaj szafran i gotuj przez kilka minut mieszając, aż wywar zostanie wchłonięty. Połowę przygotowanego przecieru rozprowadź na dnie naczynia Crock-Pot.
Ser mazzarella podziel na kawałki i połowę wrzuć na przecier, następnie ułóż połowę plastrów bakłażana.
Na warstwę bakłażana wyłóż łyżką ryż.
Ułóż następną warstwę z pozostałych plastrów bakłażana, dodaj warstwę pozostałej mozzarelli, a na wierzchu rozprowadź pozostały przecier.
Gotuj na HIGH około 2-3 godziny.
Serwuj zapiekankę posypaną startym parmezanem
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.