ŻEBERKA W GUINNESSIE Z SEROWYM PUREE Z KALAFIORÓW

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 0
Czas na Low: 8H
Data dodania: 2022-01-03
ŻEBERKA W GUINNESSIE Z SEROWYM PUREE Z KALAFIORÓW

SKŁADNIKI

1,5 kg żeberek wołowe bez kości
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżki mąki
1 łyżka oleju rzepakowego lub roślinnego
250 ml Guinnessa lub innego ciemnego piwa
1 szklanka bulionu wołowego
1 łyżka mąki



Puree z kalafiora – składniki
1 duży kalafior
2 łyżki klarowanego masła
1/4 szklanki wody do ugotowania kalafiora
100 g ostrego białego sera cheddar świeżo startego
3 łyżki świeżo startego parmezanu
szczypta soli i pieprzu

WYKONANIE

Żeberka doprawić solą i pieprzem. Posyp je mąką na wierzchu i równomiernie obtocz wszystkie żeberka. W tym momencie możesz wrzucić żeberka bezpośrednio do misy wolnowaru lub najpierw zrumienić je na patelni. Możesz zrobić to także w misie wolnowaru z powłoką DuraCeramic.
Aby obsmażyć żeberka ze wszystkich stron, na złoty kolor potrzebujesz podsmażać je około 1 minuty z każdej strony. Włożyć żeberka do misy wolnowaru i dodać Guinnessa. Przykryj i gotuj na LOW przez 8 godzin.
Po 8 godzinach wyjmij żeberka i posiekaj je szczypcami kuchennymi lub widelcem. W tym momencie lubię zagęścić sos lub płyn, który pozostaje w wolnowarze. Przelej płyn do rondla i postaw na średnim ogniu. Dodaj mąkę do bulionu wołowego i dokładnie mieszaj, aż zgęstnieje.
SEROWE PUREE Z KALAFIORA
Pokrój główkę kalafiora na różyczki. Umieść w dużym garnku lub rondlu i przykryj wodą, około 2,5 cm nad kalafior. Doprowadź mieszaninę do wrzenia i gotuj do miękkości, około 10 minut. Odcedź kalafior, zostawiając około 1/4 szklanki płynu. Dodaj kalafior do robota kuchennego i miksuj do puree. Wlej płyn do gotowania, klarowane masło, ser cheddar i parmezan wraz ze szczyptą soli i pieprzu. Zmiksuj do kremowej konsystencji. W razie potrzeby posmakuj i dopraw do smaku
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.