Zrazy wołowe zawijane

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 4 H
Czas na Low: 6H
Data dodania: 2021-08-11
Zrazy wołowe zawijane

SKŁADNIKI

1kg wołowiny np. kark, udziec, zrazowa
8 płaskich łyżeczek musztardy
2 większe ogórki kiszone pokrojone wzdłuż w ćwiartki
200 g słoniny lub boczku pokrojonej w 8 słupków
8 namoczonych w zimnej wodzie suszonych Prawdzików lub podgrzybków
mąka pszenna do obtoczenia
2 cebule
olej do smażenia
8 liści laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz
litr bulionu

WYKONANIE

Z mięsa wykrój 8 plastrów. Rozklep je tłuczkiem do mięsa, uważając, aby go nie podziurawić. Na każdym kawałku rozsmaruj łyżeczkę musztardy, dopraw solą i pieprzem. Następnie połóż po kawałku ogórka, słoniny, kilka piórek cebuli i po namoczonym grzybie. Plastry mięsa z dodatkami zawiń w roladki i zwiąż je z obu stron lub zabezpiecz wykałaczką. Obtocz roladki w mące pszennej.
W misie Dura Ceramic lub na patelni obsmaż roladki na złoty kolor z każdej strony. Przełóż roladki na bok. Na tłuszcz po smażeniu mięsa rzuć posiekane w piórka cebule, liście laurowe i ziele angielskie. Smaż do skarmelizowania cebuli. Następnie ułóż zrazy na cebuli w misie wolnowaru i zalej całość bulionem.
Przed serwowaniem odlej 2/3 szklanki sosu spod duszenia. Na patelni rozpuść odrobinę masła 10 g i dodaj 10 g mąki. Smaż, mieszając do momentu, kiedy mąka zacznie się rumienić. Dodaj sos spod duszenia i mieszaj. Gotuj na małym gazie przez 2 minuty.
Polane tak powstałym sosem zrazy serwuj z kaszą i np. buraczkami.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.