Zupa krem z batatów

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 3-4H
Czas na Low: 6-8H
Data dodania: 2024-08-22
Zupa krem z batatów

SKŁADNIKI

1 kg batatów, obranych i pokrojonych w kostkę
1 duża cebula, pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku, posiekane
1 marchewka, pokrojona w kostkę
1 seler naciowy, pokrojony w kostkę
1 litr bulionu warzywnego
1 puszka mleka kokosowego 400 ml
1 łyżeczka curry w proszku
1 łyżeczka kurkumy
Sól i pieprz do smaku
Świeża kolendra do dekoracji opcjonalnie
2 łyżki oliwy z oliwek

WYKONANIE

Włóż bataty, cebulę, czosnek, marchewkę, seler, curry i kurkumę do wolnowaru. Zalej wszystko bulionem warzywnym. Gotuj na niskiej temperaturze przez 6-8 godzin lub na wysokiej przez 3-4 godziny. Gdy warzywa będą miękkie, zmiksuj zupę na gładki krem. Dodaj mleko kokosowe, dopraw solą i pieprzem. Podawaj na ciepło, udekorowane świeżą kolendrą.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.