Zupa krem z papryki i pomidorów

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 40 min
Czas na High: -
Czas na Low: 3
Data dodania: 2018-06-11
Zupa krem z papryki i pomidorów

SKŁADNIKI

Czerwona papryka, 3 szt.
Passata z pomidorów, 500 g
Bulion warzywny, 200 ml
Czosnek, 3 ząbki
Bazylia, mały pęczek
Olej rzepakowy, 2-3 łyżki
Sól, pieprz, chili w płatkach

WYKONANIE

Papryki opłucz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Pokrojoną paprykę połóż na blaszce do pieczenia, posmaruj olejem rzepakowym i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut. Upieczoną paprykę wystudź, obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do naczynia wolnowaru. Do papryki wlej passatę oraz bulion, dodaj przeciśniety przez praskę czosnek i posiekaną bazylię. Gotuj zupę na funkcji Low przez 3 godziny. Gotową zupę dopraw do smaku, solą, pieprzem oraz płatkami chili i zmiksuj blenderem na gładki krem.

przepis Darka Kuźniaka
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.