Zupa szpinakowa z ogórkiem i bazylią

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 15 min
Czas na High: 3H
Czas na Low: 6H
Data dodania: 2023-06-01
Zupa szpinakowa z ogórkiem i bazylią

SKŁADNIKI

225 g świeżego szpinaku, podzielone
1 ogórek, obrany i pokrojony w duże
plasterki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanej suszonej cebuli lub 1/4 szklanki posiekanej świeżej cebuli
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 ząbki czosnku
2 szklanki bulionu z kurczaka
1/2 szklanki tłustej śmietany opcjonalnie
1/4 szklanki posiekanej świeżej bazylii

WYKONANIE

1. Umieść połowę szpinaku 110g w wolnowarze. Dodaj ogórka, oliwę z oliwek, cebulę, sól, pieprz, czosnek i bulion.
2. Przykryj i gotuj w trybie LOW przez 6 godzin lub na HIGH przez 3 godziny.
3. Wlej zawartość wolnowaru do blendera w zależności od wielkości blendera może być konieczne wykonanie tej części partiami.
Dodaj resztę szpinaku. Zmiksuj do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.
4. Wlej zawartość blendera z powrotem do wolnowaru. Podgrzej śmietanę i wlej ją do wolnowaru jeśli chcesz, aby zupa nie zawierała nabiału, możesz wyeliminować śmietanę i zjeść zupę ją bez dodatków.
5. Dodaj posiekaną bazylię i przelej zupę do miseczek. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.