Zupa z pieczonych pomidorów z bazylią

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 15 min
Czas na High: 2H
Czas na Low: 0
Data dodania: 2024-01-08
Zupa z pieczonych pomidorów z bazylią

SKŁADNIKI

2 kg pomidorów 910 g
1 czerwona papryka
1 średnia żółta cebula
6 ząbków czosnku
½ szklanki oliwy z oliwek 120 ml
sól koszerna, do smaku
pieprz, do smaku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 szklanki bulionu warzywnego 480 ml
½ szklanki świeżych liści bazylii 20 g

WYKONANIE

Rozgrzej piekarnik do temperatury 220ºC.
Pomidory grubo posiekaj. Oczyść paprykę i pokrój w plasterki. Obierz i pokrój cebulę na ćwiartki. Zmiażdż i obierz ząbki czosnku. Umieść wszystkie składniki na blasze do pieczenia i skrop oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem.
Piecz przez 30 minut, aż warzywa zrumienią się na brzegach i nabiorą aromatu.
Przełóż upieczone warzywa do wolnowaru. Dodaj oregano, tymianek, koncentrat pomidorowy i bulion warzywny.
Przykryj i gotuj na dużym ogniu HIGH przez 2 godziny.
Używając blendera, zmiksuj zupę na kremową konsystencję.
Ułóż i zwiń liście bazylii, a następnie cienko pokrój. Dodaj trochę do zupy i wymieszaj.
Rozlej ciepłą zupę do miseczek i udekoruj większą ilością bazylii.
Smacznego
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.