Żurek na zakwasie

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 15 min
Czas na High: 3-4H
Czas na Low: 6-7H
Data dodania: 2025-03-14
Żurek na zakwasie

SKŁADNIKI

1 l zakwasu na żurek
1,5 l bulionu warzywny lub na wędzonce
300 g białej kiełbasy
200 g boczku wędzonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz, majeranek do smaku

WYKONANIE

1. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek.
2. Przełóż boczek, cebulę i czosnek do wolnowaru.
3. Dodaj bulion, białą kiełbasę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj 6-7 h na LOW.
4. Po tym czasie wyjmij kiełbasę, pokrój w plastry i wrzuć z powrotem.
5. Wlej zakwas, dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 30 minut na HIGH.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.