Jagnięcina w stylu azjatyckim

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 25 min
Czas na High: 6
Czas na Low: 7-8
Autor: Sylwia M.
Data dodania: 2015-10-02
Jagnięcina w stylu azjatyckim

SKŁADNIKI

Składniki
• 1,5 kg udźca lub łopatki jagnięcej
• 1 łyżka oleju roślinnego

Składniki na sos

• Kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka, obrany i drobno posiekany
• 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
• 1 czerwona papryczka chilli, drobno posiekana użyć ilość odpowiednią według własnych preferencji
• 3 gwiazdki anyżu
• 2 łodygi trawy cytrynowej, zgniecione
• 200 ml słodkiego sosu chilli
• 100 ml octu ryżowego
• 150 ml ciemnego sosu sojowego
• 1 łyżka oleju sezamowego

Do podania - danie można podawać z poszatkowaną cebulą szalotką, dodać prażone ziarna sezamu, makaron ryżowy lub ryż, mieszankę warzyw azjatyckich gotowana na parze.

WYKONANIE

1. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki na sos i odstaw na bok.
2. Podgrzej dużą patelnię, dodaj olej roślinny. Przysmaż jagnięcinę ze wszystkich stron, aż będzie złocista. Ostrożnie wyjmij mięso i przełóż do naczynia wolnowaru Crock-Pot.
3. Na jagnięcinę wylej przygotowaną wcześniej mieszankę sosu. Przykryj naczynie pokrywką i gotuj przez 6 godzin na poziomie grzania HIGH lub przez 7-8 godzin na poziomie grzania LOW.
4. Po ugotowaniu wyjmij mięso z naczynia Crock-Pot i odstaw. Jeśli chcesz aby było chrupiące, mięso można wstawić na 10 min do nagrzanego piekarnika.
5. Z powstałego w naczyniu sosu wyjmij gwiazdki anyżowe i trawę cytrynową z sosu. Dopraw wedle uznania i jeśli jest taka potrzeba zagęść sos odrobiną mąki wymieszanej z wodą.

Jagnięcinę najlepiej podawać na podgrzanych wcześniej talerzach. Sos podaj w oddzielnym naczyniu. Do dania dodaj jeden z zasugerowanych wyżej dodatków.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.