Sztufada

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 4
Czas na Low: -
Data dodania: 2015-12-02
Sztufada

SKŁADNIKI

- 500 g ligawy wołowej
- 150 g wędzonej słoniny
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1 por, biała część
- 2 cebule
- 3 l wywaru warzywnego
- 50 g tartego chrzanu
- 100 ml śmietany 36%

WYKONANIE

1. Słoninę pokrój w cienkie i jak najdłuższe paski. Następnie je zamróź.
2. Warzywa umyj i pokrój w dużą kostkę.
3. Ligawę delikatnie natnij i nadziej zamrożona słoniną.
4. Tak przygotowane mięso przesmaż chwilę na mocnym ogniu.
5. Umieść mięso w naczyniu wolnowara Crock-Pot, zalej bulionem warzywnym, włóż do środka pokrojone warzywa.
6. Przykryj pokrywką, ustaw poziom HIGH i gotuj przez 4 godziny.
7. Po upływie czasu wyjmij mięso z naczynia.
8. Z pozostałego wywaru zrób sos - wywar gotuj, aż zredukujesz jego objętość o 50%. Dopraw solą. Na końcu dodaj chrzan i śmietanę.
9. Pieczeń podawaj z przyrządzonym sosem.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.