Duszony karczek w kiszonej kapuście

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 10 min
Czas na High: 3,5
Czas na Low: 6
Autor: Justyna L.
Data dodania: 2015-12-09
Duszony karczek w kiszonej kapuście

SKŁADNIKI

1,5 kg karczku
2 łyżeczki majeranku
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka kminu
1 łyżeczka czarnuszki
1/2 łyżeczki ostrej papryki - używam oryginalnej tureckiej
800 g kiszonej kapusty
2 cebule
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia
3 łyżki śmietany 18%
1-2 łyżki skrobi kukurydzianej

WYKONANIE

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na 1,5 cm plastry, nacieramy czosnkiem, majerankiem, kminem, czosnkiem niedźwiedzim, czarnuszką oraz ostrą papryką. Mięso wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Kapustę jeżeli jest bardzo kwaśna delikatnie płuczemy i kroimy, wkładamy do naczynia dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i czarny pieprz.
Mięso obsmażamy z każdej strony na patelni i układamy na kapuście, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy pokrojoną w piórka cebulą. Całość podlewamy połową szklanki wody.
Godzinę przed zakończeniem zalewamy śmietaną wymieszaną z mąką w połowie szklanki wody, delikatnie mieszamy całość, w razie potrzeby doprawiamy.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.